De robot verovert het kantoor

In fabrieken zijn we al bekend met de robot als arbeidskracht. Zo maken robots onder ander auto’s. Mensen onderhouden de robots en houden toezicht. Het lijkt er nu echter op dat robots ook hun opwachting gaan maken op kantoor. Administratieve medewerkers, bankpersoneel, typistes en boekhouders moeten rekening houden met baanverlies. Een goed voorbeeld van de verdere automatisering is de ontslaggolf bij Rabobank. Waar robots in het verleden vooral de onderkant van de arbeidsmarkt vervingen, zien we nu dat robots ook het werken kunnen overnemen van hoger opgeleiden. Bas ter Weel van het CPB geeft aan dat de overgangsfase misschien pijn doet maar dat de resultaten op lange termijn echt wel mee zullen vallen.
Toch is het effect van de opmars van robots belangrijk genoeg om er vele economische studies aan te wijden. In het boek “De match tussen mens en machine” geeft de beroepsvereniging van economen aan wat de gevolgen zijn. Zij delen banen in, in de volgende vier categorieën:
– routinewerk met de hand
– routinewerk met het verstand
– niet-routinewerk met de hand
– niet-routinewerk met het verstand
Voor het routinewerk dit je niet goed. Denk hierbij aan een autospuiter of een boekhouder. Een ober of manager daarentegen hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken. Automatisering raakt dus de middenklasse. Een manager, architect, toneelspeler of psychiater hoeft zich nog geen zorgen te maken. Een ruimte schoonmaken of tuinonderhoud is voor een robot eenvoudigweg nog te lastig. De gevolgen van automatisering zijn in ons land overigens nog niet zo goed zichtbaar als in de Verenigde Staten. Hier is de werkloosheid echt aan het toenemen voor bovengenoemde groepen.
Het wordt voor iedereen met routinewerk erg belangrijk om aan scholing te gaan doen. Vroeg of laat loopt je baan gevaar. En dat “laat” kan eerder komen dat je mogelijk vermoedt.